fredag 30 maj 2014

Gestaltning och text smälter samman - sammanfattning

Hej! Nu ska jag berätta vad som har blivit och vad som håller på att avslutas.

Min uppsats gick tillbaka till mitt sökande från första start, från pm:et. Jag märkte hur viktigt det är att skriva om något som man verkligen tycker är intressant, då går det lättare att förmedla. Jag ville verkligen veta hur jag själv som lärare med mina två ämnen konkret skulle kunna integrera dem i vardaglig undervisning. 

Starten av gestaltningen handlade mycket om symbolik för mig personligen, hur jag som person såg på de, nu välupprepade, estetiska lärprocesserna. Symboliken blev att gestalta mig själv, och min inställning till att vilja använda estetiska lärprocesser. Jag ville sprida dem. Det var kanske tydligt för mig själv, men steget behövde tas för att bjuda in andra blick i min gestaltning. Då sågs rörelser och dess betydelse för lärarrollen och lärarens och elevernas samspel. Jag stannade ändå kvar i samma medium - tvådimensionella bilder - som inte tolkades visa på de rörelser som jag faktiskt ville fortsätta att gestalta. 

Något motstridigt så tog jag med min egen vikarierande engelskundervisning genom att dokumentera sekvenser i klassrummet. Genom detta så fick jag ett första material som kunde föra vidare reflektionerna och planerna. Vad jag fann i den första filmen var en traditionell engelskundervisning som gav mig och eleverna ett visst rörelsemönster i klassrummet. 

Nu var det tid för att starta upp textarbetet. Min texthandledare hjälpte mig att se vilka teorier som jag snuddade vid i mina tankar och i gestaltningen och genom detta var det mycket tydligare för mig hur jag ville fortsätta och samtidigt samla in det som jag verkligen ville undersöka. Det sociokulturella perspektivet knackade på igen!

För att kunna jämföra och se skillnader med den första filmen så behövde jag ha en till. Jag frågade mig i undersökningen vilka metoder det finns att arbeta med estetiska lärprocesser i språkundervisning, samt hur detta påverkar rörelsemönster och roller i klassrummet? Så då behövde jag helt enkelt skapa en lektion där jag prövar sociokulturell lärandeteori som utgångspunkt. Detta skedde och jag dokumenterade återigen genom att filma. Jag hade nu flera filmsekvenser att studera resultat från vilket ledde fram till att jag kunde knyta ihop min uppsats genom resultat och diskussion. 

Den slutliga gestaltande presentationen håller jag fortfarande på att arbeta med men det är skillnaderna mellan rörelserna och samspelet i de olika filmsekvenserna som jag vill visa på. Jag kommer också att knyta samman dem med mina symboliska tankar om min syn på estetiska lärprocesser och vad som är skillnaden för mig i de olika sekvenserna. 

fredag 9 maj 2014

riktning och teori

Efter första texthandledningen så är det bestämt. Att jag ändå ska kombinera min första frågeställning med utgångspunkt i estetiska lärprocesser, tillsammans med en delfrågeställning om rörelse i klassrummet som gestaltningen har kommit att inrikta sig på. 

Genom att detta knyts samman av sociokulturell lärandeteori så kan jag knyta gestaltningens senare skede till min didaktiska frågeställning, som till viss mån är förändrad men samtidigt berör det som jag först var intresserad av. Även om det nu är en ny och förvirrande process så känns det ändå skönt att jag ändå får lov att knyta ihop mina delar där jag har varit påväg och att de inte är bortkastade utan att de också har sin plats.

Då man skriver så mycket i sin text redan så skriver jag inte mina frågeställningar här men jag ville ändå formulera mig kring hur jag tänker om gestaltningens och textens sammankoppling. 

Jag fick tips av Charlotte att:

Inta elevernas position ur skolbänken, vänd på rollerna.

Hur dansar du enligt eleverna?

Med dessa meningar i samband med de senaste tankarna om texten så försöker jag att hitta nya medium att visualisera mina tankar. Jag har filmat mina fötter under en del av en engelsklektion och jag kommer eventuellt att klippa och redigera den något, vi får se vad som blir av den. Jag återkommer!

Jag har tidigare också skrivit om en idé att låta eleverna på min skola att få arbeta med att skapa ett memory palace tillsammans. Denna idé greppar jag återigen tag i och kanske blir det ytterligare en del av gestaltningens slutliga form. 


torsdag 1 maj 2014

Vidare in i gestaltning och uppstart text

Efter delredovisningen har det känts både bra och förvirrat. Jag försöker att ta in alla förslag och referenser till att omarbetas till hur jag ska fortsätta. Jag har haft svårt att inte låta de två delarna att samverka redan från start, men vilket nu kanske kommer att göra det lite lättare, då de faktiskt ska föras samman. Men ser det inte riktigt framför mig ännu...
Jag har börjat att leta textreferenser kring dans och mer kring estetiska lärprocesser och jag funderar över vilken teori som kommer att binda samman mitt arbete?

Genom att läsa vidare om dans så tror jag att det ger ledtrådar till att forma fortsättningen på gestaltningen. 

Har som start gjort mig själv till fuldansare! Enjoy! Tack Simon för ref.