måndag 3 januari 2011

interkulturalitet (reflektion 7)

bok: 
paplagi-den vite mannen

En tysk man bodde med folket i en by på en ö i Söderhavet och lärde känna byns hövding Tuavii. Hövdingen har rest och besökt Europa och har sedan hållit i tal i sin by, där han berättar om vad han har sett och fått för intryck och hur han har tolkat hur den vite mannen i Europa lever och lär. Tysken har skrivit utkast ifrån talen som han sedan har försökt att återberätta så gott han kan ifrån. 


Boken gav ett viktigt perspektiv på vad människor i väst egentligen drivs av. Att i stort sett det mesta vi gör handlar om hur vi är beroende och fast i spiralen kring pengar och hur de kan ge oss materiella ting som ger lycka... Väst har under många århundraden haft viljan att sprida sitt tänk till hela världen, men det tänket och sättet att leva kommer att bekosta oss välmåendet av hela vår jord.

Jag fick tankar som fick vidare liv i essän där vi skulle utreda förhållandet mellan kultur och identitet. Hur man är bekväm och trygg i det man är van vid men något annorlunda kan vara skrämmande och därför är det lättare att inte gå djupare in i det...


Jag kunde tyvärr inte vara med på klassens seminarium då jag istället fick chansen att vara baslärare, vilket var en givande och väldigt utmanande sak att göra. både då jag fick reda på mer om hur jag själv och hur elever kan fungera. hur jag ska hitta olika sätt att visa och berätta hur man kan göra någonting. hur man får improvisera och anpassa sig till olika nivåer och personligheter för att båda kunna utmana och få med de som är nybörjare.

backapensionärer musiklektion läsning orustbesök hos mor och vfu-möte

träffade Backapensionärer men ingen som såg ut såhär...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar