måndag 28 november 2011

En plan!

Förra veckan så fick jag frågan:

Vill du göra en allmän egen uniform som skulle passa till alla de yrken du har haft?


Då svarade jag nej, att det inte var något jag direkt ville göra. MEN, jag har ändrat mig!

Arbete mot att skapa tygtrycken har jag börjat med. Genom att göra tankekartor med vad jag associerar och finner för fakta kring mina tidigare yrken och vad för former och symboler och visuella uttryck jag får upp när tänker på yrkena. Från att ha haft tankar på att göra ett tyg för varje yrke så tror jag istället att det kommer att bli ETT tyg som har symboler/tecken/mönster som sammanfattar min yrkeskarriär.


Mitt mål är att jag med mitt tygtryck vill sy upp en "dräkt", av enklare slag, exempelvis en enkel klänning. Ha på mig den och sedan bli fotad. Sedan arbeta med bilden för att göra en affisch. En affisch som är en reklamplansch för mig själv, mot att jag sedan vill söka arbete då jag har min lärarexamen och all erfarenhet från tidigare arbeten och liv. Att jag vill ha en lön som ska vara för vad jag kan inte endast för vem jag är eller vilket kön jag har.



          MIN YRKESKARRIÄR HITTILLS:

  • kulturarbetare (arbete med att bygga och hänga upp konstutställning)
  • lokalvårdare
  • vårdbiträde hemtjänst
  • lant- stadsbrevbärare
  • vikarie: förskola, skola och fritids
  • personlig assistent
  • klassassistent, gymnasiesärklass
  • hotellstäd, frukost/konferensvärdinna
  • lärare för elbas
  • musiker på hobbybasis
  • assistent dagverksamhet för pensionärer
  • butiks- och cafébiträde i konsthantverksbutik
  • personal i öltält
  • vårdbiträde ålderdomshem



Inspiration

Efter ca: 40 sek in i trailern för sherlock holmes så kommer det snabba bilder över en vägg med en karta och röda trådar dragna mellan olika platser. En sådan känsla kan komma att synas i mina tygtryck eller i affischen.

Även denna affisch nedan och efterkonstruktionen av denna är något som jag tar utgångspunkt i.
Skapare av affischen var J. Howard Miller.
























Länkar till artiklar rörande kvinnodominans inom yrken, jämställdhet och feminism.


http://www.ka.se/index.cfm?c=95769


http://www.scb.se/Pages/SalariesSearch____259066.aspx

http://www.kommunal.se/Kommunal/Nyheter/2009/September/Kvinnodominerade-yrken-varderas-lagre/

http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2010/02/05/gymnasielarare-snart-kvinnoyrke

http://ansats.blogspot.com/2010_03_01_archive.html

fredag 18 november 2011

några nya tankar

Jag har försökt samla mig, titta tillbaka på vad jag faktiskt gjorde tidigare under hösten och
se efter vart som det brändes lite extra...
Något som jag snuddade vid i förra gestaltningen som jag nu kan göra ett nytt djupdyk i.

Jag var på en föreläsning i tisdags med Gudrun Schyman där hon visade på en feministisk analys på varför samhället fortfarande ser ut som det gör idag; varför vi inte har kommit längre i arbetet mot jämställdhet.
Vilka konflikter och intressen och normer som gör att vi inte kommer loss ur våra väl invävda, trygga spår.

Hon tog upp mycket viktigt som jag skulle önska att alla såg klarheterna i.
Det som jag fastnade mycket för  och har tänkt vidare kring var att så många yrken i vår värld är könskodade. Av den anledningen är också de kvinnligt kodade yrkena oftast mindre värderade och därför finns det en stor skillnad i exempelvis vad för lön som dessa arbeten ger.

Då det var ett av mina tidigare yrken som min förra gestaltning på något vis föddes ur så vill jag nu gå vidare med att gräva mig ner i alla de tidigare yrken som jag har haft. Vare sig jag har haft dem länge eller under en kort period. Jag vill även blanda in tankar kring mitt kommande yrke som lärare.

Med utgångspunkt som fakta och min och andras erfarenheter kring dessa yrken, såsom könskodning, löner, arbetskläder, arbetstider. Ja allt möjligt som jag associerar kring dem. Vill jag utveckla olika tygtryck som symboliserar yrkena. 

Såsom min karta blev en bild över min upplevelse av Kålltorp och efter en utskrift på canvas fick jag ett tips om att fortsätta att göra tygtryck.

Genom Ljungbergs tyger så fick jag ett första möte med design- och formgivningsgruppen Saldo,
med inspiration från deras sätt att skapa mönster vill jag också arbeta.

På detta vis tänker jag arbeta med mönster digitalt för att sedan förhoppningsvis skriva ut dem eller till o med skicka för riktigt tygtryck.

Frågeställningen kommer jag att fundera vidare på hur den kan tänkas formuleras.

måndag 14 november 2011

vart på kartan?

Responsen från redovisningen och mina idéer på slutet av förra gestaltningen är vad jag tar med mig in i nästa rond.

Hur ska jag fortsätta, vad vill jag mer gestalta och varför vill jag arbeta vidare med just detta?

Jag ska dock först på ett vis slutföra min karta genom att skriva ut den och se hur den känns "på riktigt". För att därifrån se om jag vill fortsätta att jobba praktiskt med den. Sen tänker jag att jag antagligen kommer att arbeta parallellt med digitalt- och praktiskt arbete. I denna kurs kommer då också ett skrivande in i bilden så ett ännu större fokus på att dokumentera skriftligt alla de olika steg som man tar är viktigt.



Michel Gondry regissör till filmen Eternal sunshine of the spotless mind samt videon Human Behavior med Björk. Vad menade Anna med denna referens till mitt arbete? Någon som kommer ihåg?


Vad för litteratur och referenser kan ta mig vidare i mina tankar?


Tankekartan

onsdag 2 november 2011

brevbärarkarta



 Här är min brevbärarkarta!
Zooma gärna in och besök gatorna, vilken stadsdel kan detta vara tro?

Matrisen

åh. det var ju enligt matrisen jag skulle forma det sammanfattande inlägget. nu läser jag de andras intressanta reflektioner så jag gör ett försök att någorlunda kortfattat väva in matrisen med mina tankar i det tidigare inlägget.

Process: Öppenhet, Drivkraft, Referenser/ Förebilder

Jag försöker hålla mig öppen, men har lätt att fastna i att jag redan från början vill ha det på ett visst vis, vill se en plan. För att kunna börja, komma igång och inte bli sådär stressad på slutet.  Men samtidigt så försökte jag verkligen denna gång finna rofylldheten och alla möjligheterna i förvirringen, att det löser sig. 
Det gjorde det också men jag har även funnit stressen på slutet då jag inte har kommit så långt som jag nu har idéer om. Men att jag har ändå kommit en bit på vägen och det får nu vara gott nog. Jag hade ändå modet att ge mig in i något jag tyckte var besvärligt på slutet men vilket nu har gett mig mycket.


Att ha drivkraft genom att söka handledning och vara med i andras processer tycker jag är väldigt viktigt och därför något jag inte vill vara utan. De förslag och frågor man får är det som driver mig mycket framåt, eller bara en egen association till något som nån sa. Jag tycker också att jag försöker ge det till de andra då jag vet att det är viktigt för mig.


Referenser är svåra men jag vill koppla ihop arbete med det lilla som kan hända i vardagen eller något som man råkar på och i samband med det man fokuserar på kan se ingångar i ens eget arbete. Det är så jag vill att referenser ska fungera men kan ibland fastna i att det måste vara djupa och långtgående förebilder men det hoppas jag ska komma mer ju mer man övar sig på det.


Presentation: Risktagande, Formell kvalitet, Kommunikation


Att presentera det jag tänker och ge tydliga djupare kopplingar är något jag behöver arbeta mer med, problematisera med frågeställningar i ett större sammanhang. Ta de oväntade stegen och inte de självklara. I detta projekt utgår jag ifrån en personlig vinkling och hur man då kan skapa interaktionen och bjuda in andra till detta är en viktig del som jag inte riktigt har svar på hur jag kan arbeta vidare med. 
Formellt känner jag att min idé får det rätta uttrycket genom min gestaltning. Men de fortsatta tankarna och idéerna som jag har på att göra min karta likt google earth tror jag hade kunnat ta det steget längre. Samt då få ut en större interaktion och se tydligare vilka mottagare som jag skulle vilja rikta mig till.




Reflektion: Kontext, Lärande, Kommunikation


Att omsätta tankarna till hur man kan arbeta didaktiskt är något jag lättare ser övergripande, än att in i mer detalj kunna se hur det exakt skulle fungera i specifika situationer. Men att ständigt koppla det till lärande försöker jag ändå alltid ha med mig och jag tror också att det är en övningssak att sedan se tydligare kopplingar till hur man tar in omvärlden och kan arbeta med det på flera möjliga sätt.


Jag ser en framgång i hur jag lättare kan få skrivit ner mina tankar i bloggen och samtidigt analysera och reflektera kring vad, hur, varför jag har gjort det jag har gjort. Jag kan dock känna att jag fortfarande kan ha svårt att plocka ut det mest väsentliga och strukturera upp det. Men då jag även vill se bloggen som en dagbok att själv kunna gå tillbaka till, liksom för att andra som inte är inom utbildningen ska kunna få en inblick så vill jag ha det grundligt och tydligt vad det är som vi gör.

















Sammanfattningsvis

VAD som har kommit ut av denna gestaltning med tema Kålltorp, blev för mig
en känsla och återkoppling till min tid som brevbärare. Det var så som jag upplevde den första tiden i Göteborg, då jag flyttade hit och började arbeta som stadsbrevbärare.


Det var på ett liknade vis som jag befann mig i Kålltorp nu som när jag befann mig i Guldheden då. Som brevbärare är ju självklart gatunamnen en stor del i ens arbete och det var likaväl dem som jag förhöll mig till nu, liksom man ofta gör när man kommer till ett nytt ställe för att det är genom dem, utvisade på kartor som man tar sig runt. 
Oftast befann jag mig i Kålltorp mitt på dagen, då knappt någon är hemma och det är tiden för brevbäraren att dela ut post. Då man även som brevbärare arbetar ensam så är ens fantasi en stor tillgång och det var genom att fantisera om gatunamn, människors namn och att de kanske fanns där bakom de stängda dörrarna som gav mig inspiration till att skapa och associera ihop mina egna bilder och berättelser. 

HUR jag sedan arbetade med denna känsla kring Kålltorp var att jag konkret tog mig an gatunamnen inom området. Jag tog reda på betydelsen och ursprungen till dem. Efter att jag hade någon information om alla, så arbetade jag genom olika regelbestämda övningar fram bilder till sextio gator. Jag hade 1 min på mig per bild och jag använde mig av roller och tre färger.


Nästa del var att skapa anagram utav alla gatunamnen, alltså att kasta om alla bokstäverna och därefter skapa ett eller flera nya ord.
Med anagramen som utgångspunkt gjorde jag sedan sextio bilder till, 1 min per bild här också, men nu använde jag mig av tuschpennor och vänster hand.


De första bilderna och anagramen har jag sedan arbetat vidare med i photoshop för att sätta ihop dem till min egen karta av Kålltorp. 


 Inspiration till mitt kartskapande. Satellitbilder i naturliga färger och i infrarött. Hämtade från Lantmäteriet.











VARFÖR
Genom att gestalta dessa delar så skapade jag mig min egen kartläggning av min fantasis Kålltorp. Både genom bild och text för att kunna visa på ett sätt som jag ser Kålltorp på.

Jag har lärt mig att skapa idéer ur min egen inspiration ifrån ett fritt tema men där Kålltorp var nämnaren. Att se sin egen väg och finta och guida sig själv under tiden är det som jag tar med mig och kommer att fortsätta att utveckla. För att i sin tur kunna känna igen arbetsprocesser även hos andra och ge handledning och exempel på vägar att jobba vidare på.

Att ta mig an photoshop har länge varit mig hack i hälarna och även denna gång. Det tog ett lite för långt tag in i gestaltningen att fastslå att det var detta jag skulle fortsätta att arbeta med. Men trots att det varit under tidspress och har orsakat mycket ångest, sveda och värk så är jag ändå mycket glad då detta har gjort att jag kommit en liten bit närmare att förstå mig på grunder några grunder i programmet.

Hur jag kan koppla detta till didaktiskt arbete så ser jag det igen som att det är viktigt att själv ha gått igenom processer för att kunna ha förståelse inför handledning av andra.
Samt att metoder som jag själv har använt mig av, såsom att skapa regler för hur man kan  producera bilder under kort tid och med begränsat material, för att få fram något utan för mycket prestation och tänkande, att istället bara göra och tänka efteråt.


Under tiden som jag arbetat med photoshop så fick jag tips om sidan: www.moderskeppet.se där det finns mycket tips om arbete med photoshop.